אלתר שוורץ

page-bg
page-frame

שלום – דב אלתר שורץ היה  מאנשי צפת אשר בשנת 1878 הקימו את גיא אוני.

בתחילת שנות ה-80 עבר לאלכסנדריה עם משפחתו ,  לאחר שנקרא לשמש שם רב הקהילה האשכנזית. לאחר שנים אחדות עזב את הרבנות וחזר לראש פנה.

מסוף שנות ה- 80 של המאה ה- 19 עבד בשרות פקידות הברון רוטשילד   בהובלת מצרכים, דואר וכספים בין צפת לראש פנה.

כשהעביר הברון את מושבותיו לניהול יק”א ( בשנת 1900 ), קיבל ר’ אלתר שורץ מבנה בן קומה אחת ועליו בנה קומה שניה והפכו לבית מלון בסיוע הלוואה שקיבל לצורך כך מהפקידות. המלון  הנחשב לבית המלון הראשון בגליל, נפתח בשנת 1901.

קומתו העליונה של המלון כללה 5 חדרים לשלושה – ארבעה אורחים כל אחד, וחדר אירועים קטן. המטבח וחדר האוכל היו בקומת הקרקע. בקומה זו גרו גם בני משפחת שורץ .

חותמת אלתר שורץ חותמת אלתר שורץ

במלון התארחו אישים רבים ובינהם יוסף טרומפלדור שהתארח בו שבוע ימים בדרכו לתל חי והרבנים קוק וזוננפלד בעת שערכו את מסעם המפורסם למושבות  (1913 ).

ר’ אלתר שורץ עצמו המשיך להוביל כקומיסיונר  דואר ומצרכים עבור יק”א שנים ארוכות בנוסף על ניהול המלון. בנו , מאיר , עבד גם הוא בשירות יק”א והפעיל חנות מכלת בבית הצמוד לבית המלון.(היום – בית דני).

במשך השנים היה ר’ אלתר שורץ גבאי בבית הכנסת , גבאי ה”חברה קדישה” וכן חבר ועד המושבה. הוא נהג לקיים בביתו את קידוש השבת, אליו הוזמנו באופן קבוע נכבדי המושבה ואורחיה. הוא נשא בחייו שלש נשים (מהשתיים הראשונות התאלמן). נולדו לו שלוש בנות ובן (מאשתו הראשונה – לאה) ואימץ את שלוש הבנות של אשתו השלישית – נחמה.

נכדו של ר’  אלתר  שורץ , בנה של בתו חיה -עיטל, היה יגאל פייקוביץ’, הלא הוא יגאל אלון. משפחתו של יגאל גרה בראש פנה עד 1907, אז עברה לכפר תבור. במלחמת השחרור קבע יגאל אלון את מפקדת חטיבת יפתח ששחררה את הגליל בבית המלון של סבו.

ר’ אלתר שורץ נפטר  בשנת 1926, במהלך נתוח כליות שעבר בירושלים , ונקבר בהר הזיתים.

בשנת 1929 רכש בנו, מאיר שורץ, את איכרותו של יוסף ויידנפלד והצטרף אל חקלאי המושבה.

רבים מצאצאיו של ר’ אלתר שורץ ממשיכים לגור בראש פנה עד ימינו אלו.