אלעזר רוקח

page-bg
page-frame

5d05dc5e25d65e8205e85d55e.52646085אלעזר רוקח

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

אלעזר רוקח או אליעזר רוקח (אנגלית:Eliezer Rokeah‏; 1854 – 1914), עסקןציוני, פובליציסט, עורך ומו”ל, רוכש אדמותגיא אוני ומייסד היישוב.

אלעזר רוקח, נכדו של ישראל ב”ק, אחיו שלשמעון רוקח ודודו של ישראל רוקח, נולד בירושלים ובצעירותו עבר לצפת. רוקח התנגד לחלוקה שממנה התפרנסו בניהיישוב הישן והטיף לחיי עבודה ובמיוחד עבודת האדמה. בארץ ישראל הכריזו פרנסיצפת חרם על אלעזר רוקח בגלל מאבקו נגד החלוקה ודרישתו שיוקצו חלק ממשאביה לתמיכה בעובדי האדמה היהודים. הוא רצה להמשיך בעקבות סבו, שהקים חווה חקלאית על הר מירון. רוקח ותומכיו רכשו בשנת 1875 קרקעות באזור הכפר ג’אעונה, וב-1878 התיישבו במקום 17 משפחות. הם קראו ליישוב גיא אוני והוא היה למושבה היהודית הראשונה (עוד לפניפתח תקוה) בארץ ישראל. המתיישבים, שלא היו רגילים לעבודת האדמה, התקשו להתמודד עם הקשיים שזימנו להם החיים החדשים ועזבו בהדרגה את היישוב, פרט לשלוש משפחות. אלעזר רוקח יצא לקהילות יהודיות ברומניה וברוסיה כדי לנסות לגייס מתיישבים חדשים לעבודת האדמה בארץ ישראל. הוא הגיע לקונגרס פוקשאן, נאם שם ופרסם את דבריו בעיתונים הציוניים ברומניה, ובהמשך הגיעו יהודים מרומניה לגיא אוני והקימו את היישוב מחדש בשם ראש פנה.

מרומניה עבר אלעזר רוקח לאודסה, וגם שם הופיע בפני היהודים ונאם. הוא הומלץ והיה ליד ימינו של הנדבן זאב קלונימוס ויסוצקי וגם מונה למזכיר חובבי ציון בארץ ישראל. לאחר שפקידי הברון רוטשילדחשדו בו שהייתה לו יד בהמרדת איכרי ראשון לציון, איבד את משרתו בחובבי ציון. בשנת 1886 הקים יחד עם אחיו, שלום רוקח, את אגודת עזרת ישראל. האגודה אספה כספים להקמת שכונת נווה צדק, השכונה הראשונה מחוץ ליפו. אלעזר העביר את כספי האגודה לקניית חיטה עבור איכרי ראשון לציון בעת מאבקם בברון, ומעשה זה הביא לריב וקרע בין האחים. אלעזר יצא שוב למסע לאירופהובמהלך המסע פגש את שמואל יוסף צ’צ’קס בבוצ’אץ’ ומינה אותו למזכירו. עגנון אף היה עורך המשנה של הדער יודישע וועקער (הופיע בבוצ’אץ’ ובסטניסלבוב בין 1905-1907) לצידו של רוקח ושם פורסמו שיריו הראשונים. רוקח גם ערך יחד עםיצחק פרנהוף את ארבעת גיליונות הירחון העברי “הירדן” שהוקדש לספרות, שירה, מדע וענייני החיים.

אלעזר רוקח נפטר ב 28 ביוני 1914 בעירדרוהוביץ’, בגליציה ושם נקבר ע”י הקהילה בארון מתכת כדי לאפשר העלאת עצמותיו למנוחה בארץ ישראל